5 tips om je hond te helpen ontspannen
Overprikkeling komt net als bij mensen ook bij honden voor.
Als je overprikkeld raakt, dan heb je rust nodig om te herstellen. Soms lukt dit niet meteen, maar je weet wel dat je tijd nodig hebt om bij te komen om jezelf weer op te kunnen laden.
Dit is dus bij honden net zo. Herken jij het bij jou hond? Dat hij onrustig blijft rondlopen, of maar druk gedrag laat zien.
Pakt hij niet zijn rust? Is hij overdreven alert en gespannen? Bij het minste of geringste geluidje schiet hij gelijk in de benen?
Zorg er dan voor dat je de hond gaat helpen en ondersteunen om zijn rust goed te pakken.
Hier heb ik 5 praktische tips wat je zelf goed kan toepassen bij een overprikkelende hond.
Houd er rekening mee dat de overprikkelingvaak ontstaat door meerdere prikkels bij elkaar.
- Is de hond overprikkeld geraakt? Neem hem of haar dan mee naar huis. Lukt dit niet direct, dan neem je afstand van hetgeen wat voor de prikkels zorgt. Op naar rustige plek waar de hond zich veilig voelt. Het zou fijn zijn als er voor de hond iets vertrouwds ligt, denk aan zijn kleedje of mand.
- Zorg voor een ontspannende afleiding waarbij hij zijn neus gaat gebruiken. Denk aan bijvoorbeeld een snuffelmat met brokjes, of een voerbal, voerkubus, of een oude opgerolde handdoek ,met snoepjes. Heb je dit niet bij de hand, dan zou je ook een handjevol brokjes of snoepjes in het hoge gras kunnen strooien. Het snuffelen werkt kalmerend voor honden.
- Geef ze een bot of kluif om op te kauwen. Kauwen op een bot werkt kalmerend. Ook het uitlikken van een gevulde kong of een likmatje werkt hier top voor. Heb je een hele gulzige hond, dan kun je de kong of likmat in de vriezer leggen. Zo doen ze er langer over, en is lekker fris met warme dagen.
- Masseer de hond eens. Dit vinden de meeste honden heerlijk, en het werkt rustgevend. Beweeg langzaam met weinig druk. Start eerst over de rug en zijkant van de hond, zie je dat hij of zij het fijn vind ga dan langzaam richting kop en oren. Wat veel honden ook erg fijn vinden en rustig van worden, dat je ze masseert tussen de ogen met een zachte draaiende beweging. Belangrijk is dat je hier rustig mee start, en langzaam op gaat bouwen. Je kan het prima eens uitproberen als de hond niet overprikkeld is, maar juist lekker ontspannen. Dan kent hij het al, en kun je het makkelijker in gaan zetten bij overprikkeling. Op internet zijn vele grepen uitgelegd wat je kan toepassen. Zoek maar eens onder TToch masage bij honden.
- Ontspan zelf ook! Als je zelf gespannen bent, dan blijft de hond dit ook. Neem dus zelf ook een moment om tot rust te komen. Adem anders een paar keer diep in en uit. En zorg dat je eigen ademhaling gaat van uit jou buik. Zoek fysiek contact met je hond. Ga tegen elkaar aan zitten. Mag hij niet op de bank? Dan ga je op de grond zitten, en laat je de hond tegen je aan liggen. Leg dan rustig jou arm op een deel van de hond. Ga dan eens bewust ademhalen, en probeer eens te voelen of de ademhaling van jou hond ook rustiger wordt. Succes verzekerd!
Dikke kans dat hij of zij heerlijk tegen jou aan in slaap gaat vallen. En wie weet jezelf ook!
Zo kun je samen later weer vol goede moed en heerlijk ontspannen aan een nieuw moment samen starten.
Heb je zelf een erg drukke of nerveuze hond thuis?
En vind je het ondanks deze tips lastig om de hond relaxter te krijgen?Neem dan eens contact op, dan kijk ik graag een keertje mee.
Reageer