Aan de lijn geen contact met een andere hond

  • Home
  • Blog
  • Aan de lijn geen contact met een andere hond
  • 10/11/2024
  • Saskia Hilverink

 

Zoals jullie weten heb ik een nieuwe pup Mason. Hij is lekker ondernemend, en al een grote vriend van Uba.
Elke dag plan ik een socialisatie activiteit. Dit kan van alles zijn, bezoek aan een winkel, dierenarts, restaurant, sportveld, treinstation of iets anders.
Een wat langer autoritje, of omhoog en omlaag in een lift of door een draaideur. Onderweg kom je vaak ook andere honden tegen.

Wat ik vanaf dag 1 al met Mason oefen, is dat hij geen contact mag maken met de andere hond als hij aan de lijn zit!
Ik neem ruim afstand, en laat hem alles observeren, met een ontspannen lijn. Zo nodig strooi ik een paar snoepjes op de grond.
Veel mensen vinden dit vreemd, en ik krijg hier ook regelmatig commentaar over. Het zou zielig zijn, of hij moet juist kennis maken, daar worden ze sociaal van.

Aan de lijn kan een hond nooit zichzelf zijn in lichaamstaal en communicatie naar een andere hond. De lijn zorgt juist voor extra spanning, of kan gevaarlijk zijn als de lijnen in elkaar draaien.
Let maar eens op als 2 honden elkaar ontmoeten. Er gebeurd meters van te voren al zoveel in communicatie.
Vaak zie je dat de hond gaat stilstaan, of gaat liggen. Baasjes zijn hier niet van bewust, en trekken de hond mee om door te lopen, meestal ook nog recht op de andere hond af. Recht op elkaar aflopen is voor een hond heel lastig, honden doen dit onderling nooit, ze maken een u bocht, en naderen elkaar vaak zijwaarts. Of staan even stil, en gaan plassen of snuffelen.
Hier zijn ze al met elkaar aan het communiceren.Doordat ze mee moeten lopen, ga je over de grens heen van de hond, met als resultaat dat ze, als ze vlak bij elkaar zijn, op elkaar af racen, en zie je veel opwinding tijdens deze begroeting. Lomp en onbenullig met strakke lijnen, springen en hangen in de lijn waar de baasjes ook nog aan zitten te trekken.
Zie je nou wel, hij vind het toch leuk?... Dit is geen juiste begroeting en ontmoeting met een andere hond.

Nu komt het, kijk vooral eens naar deze honden als de eigenaren besluiten om door te lopen, ze schudden zich bijna allemaal uit, of gaan extreem veel snuffelen op de grond.
Bij erge spanning en opwinding, beginnen ze tegen het baasje te springen of te blaffen, of willen als een malle rondjes rennen. Waarop het baasje ook nog boos wordt, en begint te mopperen.
Dit doen ze allemaal om de spanning kwijt te raken van deze ontmoeting. De wandeling buiten moet juist ontspannen en leuk zijn. Gebeuren dit soort ontmoetingen nu dagelijks met andere honden, geeft dit veel stress en onrust. Ze gaan steeds meer spanning en opwinding laten zien als ze een andere hond tegenkomen. De baasjes gaan steeds harder mopperen op de hond dat hij of zij is rustig moet zijn, en niet zo hard mag trekken... Je hebt dit gedrag dus zelf laten ontstaan.

Leer ze dus van jongs af aan dat het tegen komen van een andere hond aan de lijn hun niks opleverd, in positieve en negatieve zin.
Zo worden de wandelingen lekker ontspannen en leuk samen. 
Laat ze lekker spelen en kennismaken op een veilige plek, los van de lijn.
Is het samen wandelen bij jullie eerder stressvol dan leuk? Neem dan eens contact op, dan wandel ik met jullie mee, en gaan we samen aan de slag.

Saskia