Waarom gapen honden?
Ook honden gapen, net als mensen.
Ze gapen ook, net als ons, als ze moe zijn, of als ze net wakker worden. Honden kunnen ook gapen als ze in een emotioneel dillema verkeren. Dit kunnen ze inzetten voor zichzelf, andere honden, en ook naar mensen. Bij spanning in het lichaam helpt gapen het hele lichaam weer ontspannen. Net zoals krabben of uitschudden is gapen een van de zogenaamde verlegenheidsgebaren van honden.
Het hangt erg af in welke context of situatie het wordt ingezet. Vaak zie je het als de hond in een emoitineel conflict verkeert, denk aan een ontmoeting met een soortgenoot, of wanneer ze een oefening niet begrijpen wat van hen wordt verwacht op bv. een hondenschool.
Ze kunnen alleen gapen, of het combineren met ander gedrag, denk aan hoofd wegdraaien, of 1 voorpoot optillen.
Wees bewust van deze signalen, doe eens een stap terug, en maak de gevraagde oefening wat makkelijker, zodat de hond begrijpt wat er bedoeld wordt.
Ook zie je honden veelvuldig gapen als er onderliggend pijnklachten zijn. Valt het jou op dat hij veel vaker aan het gapen is in bepaalde situaties? bv. met de riem omdoen, of als hij bepaalde bewegingen maakt? Laat hem dan eens nakijken door de dierenarts of dierfysiotherapeut. Vooral de ouder wordende hond kan best last krijgen van de gewrichten. of een jongere hond kan zich tijdens spel ook een blessure oplopen.
Gapen wordt dus niet alleen gebruikt om zichzelf gerust te stellen, maar ook ingezet om de ander gerust te stellen.
Het is dus een mooie bijwerking als het gapen ook op de ander kalmerend werkt, deze (h)erkend dat de hond stress heeft, en met rust gelaten wil worden.
De hond kan ook gaan gapen als jij veelvuldig gaat gapen. Dit lijkt misschien normaal gedrag, omdat gapen aanstekelijk werkt, maar het is eigenijk heel bijzonder omdat maar weinig dieren op menselijk gapen reageren. Het is ook zo dat de eigen hond veel meer, en vaker op jou gapen reageert dan van een vreemd persoon.
Dit soort gapen heeft niet met stress te maken, maar meer met empathie.
Alweer een bewijs hoe nauw een hond is verbonden met de eigenaar. Benieuwd of dit ook werkt met jou hond? probeer het maar eens uit, succes!
Let ook maar eens op je hond als er spanning is in huis, bv. een conflict tussen broer en zus. Vaak zie je dat de hond erbij gaat staan, liefst tussen de 2 vechtersbazen, en begint te gapen.
Of als je in de wachtkamer zit bij de dierenarts. Zeker weten dat er een hond zit te wachten die zit te gapen.
Heb je een hond thuis die veelvuldig gaapt, of andere signalen laat zien, en je wil graag weten waarom hij deze inzet?
Neem dan eens contact op, dan gaan we samen kijken wanneer en waarom hij ze inzet. Zo ga je meer inzicht krijgen in gedrag. Dit zorgt voor meer onderling begrip. En komt ten goede tussen de onderlinge band samen.
Reageer