De december maand, de stress maand voor vele honden.
Er gebeurt zoveel in deze maand, denk aan Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. Ook hebben de kinderen kerstvakantie, en zijn we meer thuis door de extra vrije dagen.Voor veel honden is dit best veel, vooral de honden die ook nog eens bang zijn voor vuurwerk...
Vroeger zei men dat je een hond niet mag troosten, want dan beloon je zijn angstige gedrag.. Angst is een emotie en geen gedrag.
Er zijn meer wetenschappelijke bewijzen dat je een angstige hond wel mag troosten.
Hieronder meer uitleg hierover:
Het is een veelvoorkomend misverstand dat het troosten van een angstige hond de angst zou versterken. Wetenschappelijke studies tonen echter aan dat het bieden van steun en geruststelling aan een bange hond juist positief werkt en de angst kan verminderen. Het bied veiligheid, en verlaagd de hartslag.
Angst is een emotie en geen gedrag!
Emoties kunnen niet worden versterkt door beloning of aandacht. Onderzoek heeft aangetoond dat het aaien van een angstige hond leidt tot de aanmaak van oxytocine, een hormoon dat stress vermindert en een gevoel van veiligheid bevordert. Als jij diegene bent die steun bied, leert de hond om bij jou te komen, ipv. weg te lopen bij angst of schrik.
Daarnaast is vastgesteld dat honden onderling ook steun bieden in stressvolle situaties, wat hun welzijn ten goede komt. Ze doen dit door bv. elkaar even kort aanraken met de neus.
Het is dus niet alleen toegestaan, maar zelfs aanbevolen om je angstige hond te troosten. Dit kan door nabijheid, rustige aanrakingen en een kalme stem, waardoor je hond zich gesteund en veilig voelt. Het is echter belangrijk om zelf rustig te blijven, aangezien honden gevoelig zijn voor de emoties van hun eigenaar. Je bied steun en geborgenheid, dit doe je bv. door te gaan zitten, en rustig de hond te vragen om tegen jou aan te gaan liggen. Zo kun je er bv. een arm omheen slaan, en zachtjes de hond masseren.
Stress en angst kunnen het leervermogen van honden aanzienlijk beïnvloeden. Bij hevige stress schakelt het lichaam bepaalde functies, zoals leren, tijdelijk uit om te overleven. Langdurige stress kan leiden tot een verminderd leervermogen bij honden. Als een hond dus angstig is, kun je het niet van hem verlangen om te luisteren. Hij zal eerst moeten kalmeren en herstellen. Haal hem uit de voor hem angstige situatie, en bied rust.
Daarnaast kan chronische stress leiden tot een onbalans in de darmmicrobiota van honden, wat ontstekingen en neurologische problemen kan veroorzaken. Deze ontstekingen spelen een rol bij het ontstaan van angststoornissen en kunnen het leervermogen verder negatief beïnvloeden. Houd hier rekening mee, en schakel hulp in van een dierenarts of voedingsdeskundige.
Het is dus belangrijk om stress en angst bij honden te minimaliseren om hun leervermogen en algehele welzijn te bevorderen. Het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving kan helpen om stressniveaus te verlagen en het leerproces te optimaliseren. Zorg thuis voor een veilige en rustige plek waar de hond zich terug kan trekken en kalmeren.
Zorg ervoor dat jou hond niet losloopt waar de kans bestaat dat er vuurwerk wordt afgestoken! Houd ze deze dagen aan de lijn, ook al zijn ze niet bang.
Elk jaar weer zijn er honden die in paniek weglopen, voorkomen is beter dan genezen...
Iedereen hele fijne Feestdagen! En een gezond en liefdevol 2025!
Saskia
Reageer