Dat klopt! Bijten in de lijn bij honden wordt vaak verkeerd begrepen. Veel mensen denken dat het een teken van dominantie of gebrek aan respect is, maar er zijn vaak heel andere oorzaken die dit gedrag verklaren.
Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom een hond in de lijn kan bijten:
-
Opwinding of frustratie: Honden bijten vaak in de lijn uit pure opwinding, bijvoorbeeld wanneer ze net de deur uit gaan voor een wandeling. Het kan ook een manier zijn om hun frustratie te uiten als ze beperkt worden in hun bewegingsvrijheid.
-
Speels gedrag: Sommige honden zien de lijn als een speeltje en gebruiken hun mond om ermee te spelen, vooral als ze nog jong zijn en de wereld graag ontdekken door dingen te bijten en te kauwen.
-
Stress of angst: Bijten in de lijn kan ook een manier zijn om met stress of angst om te gaan. Bijvoorbeeld in een drukke omgeving of als de hond zich bedreigd voelt.
-
Te weinig beweging of mentale stimulatie: Als een hond niet voldoende wordt uitgedaagd, kan hij energie en verveling afreageren door in de lijn te bijten
Bij het aanpakken van dit gedrag is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en positieve trainingstechnieken toe te passen om gewenst gedrag te bevorderen.
Opwinding of frustratie kan meerdere oorzaken hebben. Belangrijk is te onderzoeken waarom hij of zij zo opgewonden is. Het kan ook zijn dat de halsband of tuig niet goed zit. laat je voorlichten in een speciaalzaak, koop ze echt op maat, en niet op de groei. De opwinding kan ook aangeleerd zijn, wees ook bewust van jou eigen gemoedstoestand. Dit voelen ze feilloos aan.
Probeer de wandeling pas te starten als jullie beide ontspannen zijn.
Veel honden hebben in de puppy tijd geleerd om in de lijn te happen. Vooral door het bewegen van de lijn. Neem een klein speeltje mee onderweg, zodat hij deze kan vasthouden met de wandeling.
Of rol eens een snoepje over de grond. zo leg je geen druk op het loslaten van de lijn.
Bijten in de lijn kan ook ontstaan met angst of stress. De lijn zorgt altijd voor een beperking in de bewegings vrijheid. Dwing jou hond niet om dichter bij obstakels of een omgeving te komen als ze het erg spannend vinden. Hier leren ze niks van, het zorgt alleen maar voor meer stress en onzekerheid. Neem juist meer afstand, en zorg voor een slappe lijn.
Veel honden komen te kort in beweging en mentale stimulatie. Elke hond heeft behoefte om eens lekker te kunnen rennen, graven of te snuffelen in eigen tempo. Kan jouw hond om welke reden ook niet van de lijn? Ga dan naar een veilige omheinde plek, of wandel met een lange sleeplijn. De biotane lijnen zijn ideaal, liefst van 10-15 meter. Zo houd je toch nog de controle.
Let er altijd op dat de lijn niet wordt doorgebeten. Dit gaat sneller dan je denkt!
Laat je hond eens over een muurtje lopen, of over een boomstam springen. Doe iets leuks samen, focus op de tijd samen, en zit niet op je telefoon.
Vermijd dat de lijn op spanning staat, en geef geen correcties.
Leer je hond zoeken of snuffelen, dit zorgt voor meer ontspanning. Wil je juist meer focus, laat ze een brokje vangen of najagen.
Neem een lijn van ongeveer 3 meter. Zo zorg je ervoor dat hij niet snel strak staat. Zo voorkom je dat er onverwachts een ruk komt aan de lijn als de hond wat ruikt, en erheen wil.
Heb jij een hond wat veel bijt in de lijn? En weet je niet zo goed waarom hij dit doet?
Neem dan eens contact op, dan wandel ik met jullie mee, en gaan we samen aan de slag! Zo worden de wandelingen weer leuk en ontspannen.
Saskia
Reageer