Help! Mijn hond springt, hoe leer ik dit af?

  • Home
  • Blog
  • Help! Mijn hond springt, hoe leer ik dit af?
  • 22/02/2025
  • Saskia Hilverink

 

Waarom springt een hond op naar jou gezicht en handen? 

Regelmatig wordt ik gevraagd om te helpen als een hond erg druk en opgewonden is bij thuiskomst, of als er bezoek komt. Er is dan vaak al van alles geprobeerd om dit af te leren, denk aan wegduwen, boos laag zeggen, of een knietje richting hond te doen.. Het helpt niet, en geeft alleen maar meer frustratie en opwinding. 

 Hier zijn een paar praktische stappen om opspringen op een vriendelijke manier af te leren:

Honden zijn sociale dieren en leren al op jonge leeftijd hoe ze contact kunnen maken met mensen. Als pup worden ze vaak aangemoedigd om op te springen omdat het schattig wordt gevonden. Mensen reageren enthousiast, aaien de pup en geven aandacht. Hierdoor leert de pup dat opspringen een effectieve manier is om interactie te krijgen. Dit gedrag wordt een gewoonte en blijft vaak bestaan wanneer de hond volwassen is.

Emoties en Gedrag
Blijdschap is een emotie die niet getraind kan worden; het is een natuurlijke reactie. Wanneer jij thuiskomt, is je hond blij om je weer te zien. Hij uit deze emotie door bijvoorbeeld te springen, kwispelen en rondrennen. Het is belangrijk om te begrijpen dat je deze emotie niet kunt afleren, maar wel kunt sturen hoe de hond deze uit.

Opspringen om aandacht
Als de hond als pup geleerd heeft dat opspringen leidt tot interactie, zal hij dit als volwassene blijven proberen. Wanneer we hem plotseling corrigeren of negeren, kan dit verwarring en frustratie veroorzaken. Dit kan ertoe leiden dat de hond nog harder zijn best doet om aandacht te krijgen en dus juist hoger en feller gaat springen.

Wat is de juiste aanpak?
De basis ligt in rust en duidelijkheid. Je kunt je hond aanleren dat een begroeting op vier poten net zo succesvol is als opspringen. Dit doe je door:

  • Rustig binnen te komen en je hond niet direct te overladen met aandacht. Praat zacht en strooi eens wat kleine snoepjes op de grond. 
  • Het juiste gedrag te belonen: geef aandacht en beloningen zodra je hond met vier poten op de grond blijft.
  • Zelf naar beneden te komen zodat de hond contact met je kan maken zonder te hoeven springen. Beweeg jou handen rustig, en blijf stilstaan.
  • Vaste gewoontes aan te leren, zoals zitten voordat hij aandacht krijgt.

Op deze manier leert je hond dat rustig gedrag beloond wordt en blijft de emotie van blijdschap bestaan, maar wordt deze op een beheersbare manier geuit. Zo creëer je een positieve begroeting zonder frustratie voor zowel hond als eigenaar. 
Heb je een enthousiaste hond thuis, en weet je zelf niet zo goed hoe je dit aan moet pakken? Neem dan eens contact op, dan kom ik langs en gaan we samen aan de slag. 

Saskia