De pup wordt ouder, en het gedrag begint te veranderden. De omgeving wordt interessanter, en de interesse in andere honden en luchtjes wordt belangrijker dan jij als eigenaar. De pup veranderd in een jonge puber.
Rond deze maanden kan ook het gedrag ontstaan dat hij gaat uitvallen naar anderen honden. Vooral bij jonge reuen is dit vaak het geval. Dit komt door natuurlijke instincten en hormonale veranderingen. Op deze leeftijd worden honden zich bewust van hun eigen territorium, en kunnen andere honden dan als een bedreiging gaan zien.
Ook de angst fase kan in deze maanden een grote rol spelen.
Belangrijk is het om goed te kijken naar de lichaamstaal van de hond. Zou je dit gaan corrigeren, dan bestaat de kans dat het agressieve gedrag juist alleen maar erger gaat worden. En het onderlinge vertrouwen een deuk krijgt. Het wandelen samen geeft alleen maar meer onbegrip en frustratie.
Het goede nieuws hieraan is dat dit gedrag heel vaak maar tijdelijk is, naarmate de hond volwassen wordt, zal hij vaak weer toleranter worden naar soortgenoten. Het is dus van groot belang dat je deze maanden hiervoor begrip en geduld hebt.
Wat kan je nu doen wanneer de jonge hond uitvalt naar andere honden?
Het allerbelangrijkste is dat je afstand gaat nemen van andere honden, soms wel meer dan 25 meter!
Voorkom het zoveel mogelijk dat hij de kans krijgt om uit te vallen.
Dit geeft voor beide al zoveel meer rust en ontspanning tijdens een wandeling. Mocht het toch zover komen dat hij toch uitvalt, blijf dan rustig. Juist bij een jonge hond is jou rust en geduld heel erg belangrijk.
Ze hebben vooral duidelijke en liefdevolle begeleiding nodig. Ga zeker niet mopperen of rukken aan de lijn, dit zorgt alleen maar voor meer opwinding.
Probeer om te draaien naar een andere richting. Stopt hij met blaffen, en is hij weer rustig, sta dan stil, en strooi wat snoepjes op de grond. Zo kan hij ( en vaak ook de eigenaar) even bijkomen en herstellen. Je helpt hem, zodat hij weet dat je er voor hem bent, dit geeft duidelijkheid en begrip.
Door deze aanpak zal de relatie tussen de hond en de eigenaar alleen maar sterker worden. Zo zie je dan vaak het uitvalgedrag geleidelijk afnemen, en de wandelingen samen worden weer leuk en ontspannend.
Dus, omgaan met agressief gedrag bij jonge honden vereist een liefdevolle en geduldige aanpak.
Met begrip, steun en duidelijke begeleiding zal hij opgroeien tot een sociale tolerante hond naar soortgenoten.
Heb je zelf problemen met jou jonge hond tijdens het wandelen? Is het lopen samen niet wat je er van verwacht had? Neem dan eens contact op, dan loop ik graag een keer mee!
Reageer