Hoera! Wij krijgen een puppy!

  • Home
  • Blog
  • Hoera! Wij krijgen een puppy!
  • 13/03/2025
  • Saskia Hilverink

Daarnaast kunnen puppy’s ook een soort "peuterpuberteit" hebben waarin ze hun grenzen testen, net zoals kinderen dat doen. Dit kan frustrerend zijn, maar met geduld, positieve training en een goede routine groeit een pup meestal uit tot een fijne, goed opgevoede hond.

 

De realiteit van een puppy opvoeden: geen roze wolk, maar hard werken

Veel mensen dromen van het hebben van een schattige puppy. In gedachten zien ze zichzelf al vrolijk door het park wandelen met een perfect luisterende hond, die enthousiast met de staart kwispelt en braaf naast hen loopt. ’s Avonds ploft de pup tevreden naast hen op de bank voor een knuffelsessie. Dat is het ideale plaatje dat velen in hun hoofd hebben. Maar de werkelijkheid? Die is vaak een stuk minder idyllisch.

De roze wolk die snel verdwijnt

Wanneer een pup in huis komt, is de eerste reactie meestal euforie. Die kleine, pluizige viervoeter steelt meteen je hart. Maar al snel komt de realiteit om de hoek kijken: slapeloze nachten, plasjes en ongelukjes in huis, bijtende tandjes en een eindeloze stroom van energie. Je bent continu bezig met opletten, corrigeren en trainen.

Veel nieuwe hondenbezitters realiseren zich niet hoeveel tijd en geduld het kost om een pup op te voeden. Ze willen te snel resultaat en raken gefrustreerd als hun pup niet direct zindelijk is, trekt aan de lijn of totaal niet luistert. Ze vergeten dat een goed opgevoede hond niet vanzelf ontstaat, maar het resultaat is van maanden (of zelfs jaren) aan consequente training en begeleiding.

Van chaos naar gehoorzaamheid

Een pup begrijpt niet meteen wat je van hem verwacht. Alles is nieuw voor hem: zijn omgeving, zijn nieuwe familie en de regels van het huis. Geduld is cruciaal. Toch willen veel mensen dat hun hond zo snel mogelijk perfect luistert, zonder dat ze de tijd nemen om de basis goed aan te leren.

Socialisatie, zindelijkheidstraining, het leren van commando’s – alles kost tijd en herhaling. En net wanneer je denkt dat je pup het snapt, kan hij in een volgende ontwikkelingsfase belanden en weer grenzen gaan testen. Frustrerend? Absoluut. Maar volkomen normaal.

De puppyblues: je bent niet de enige

Veel nieuwe puppybezitters ervaren de zogenaamde ‘puppyblues’. Ze voelen zich overweldigd door de constante zorg en vragen zich af of ze de juiste keuze hebben gemaakt. Het is belangrijk om te weten dat dit gevoel heel normaal is. De roze wolk waar je op hoopte, blijkt eerder een grijze mist van vermoeidheid, twijfel en frustratie. Maar weet: dit is een fase.

Met tijd, training en geduld verandert je drukke, bijtgrage pup in een trouwe metgezel. Maar dat gebeurt niet in een paar weken – en zelfs niet in een paar maanden. Honden opvoeden is een lang proces, waarbij je consistent moet zijn en bereid moet zijn om veel tijd te investeren.

Geniet van het proces

Ondanks de uitdagingen is het opvoeden van een pup een bijzondere ervaring. Hoe moeilijk het soms ook is, probeer te genieten van de kleine overwinningen. De eerste keer dat je pup netjes gaat zitten op commando, dat hij eindelijk doorslaapt of dat hij voor het eerst zonder trekken naast je loopt – dat zijn de momenten die het allemaal waard maken.

Dus als je overweegt een pup te nemen, wees dan voorbereid op de werkelijkheid. Het is niet altijd leuk, het gaat niet altijd zoals je had gedacht, en het vergt een hoop geduld. Maar als je de tijd neemt en er echt voor gaat, bouw je een sterke band op met je hond en krijg je uiteindelijk die trouwe vriend waar je van droomde. Alleen duurt het even voordat die droom werkelijkheid wordt.

Hebben jullie ook een pup thuis, en merk je dat je het best zwaar vind. Dat je meer aan het mopperen bent, en alleen nog maar ziet wat nog niet lukt?
Neem dan eens contact op, dan gaan we samen aan de slag in kleine stappen. Zodat je weer kan genieten van de zware, maar o zo leuke puppyfase!

Saskia