Wat is overprikkeling?
De pup heeft zoveel prikkels binnen gekregen dat hij deze niet meer kan verwerken. Hij heeft te weinig rust en herstel tijd gehad. Dit is per pup verschillend. De een kan prima een blokje om wandelen, thuis een paar oefeningen doen, om na een dutje mee op visite kan gaan bij oma. Terwijl een andere pup na een wandeling al weer meer dan genoeg heeft gedaan.
Hoe merk je dan dat jou pup overprikkeld is?
Die zijn vaak extreem druk, bijterig, en moeilijk bereikbaar voor contact.
Denk aan een klein kind wat op schoolreis is geweest, komt thuis, en blijft maar doorkletsen, is helemaal druk, en wil niet naar bed, terwijl je weet dat hij doodop is.Je merkt ook aan de pup dat hij moeite heeft zich te focussen, en vind het lastig om dingen te leren.
Ook eten overprikkelde pups vaak minder goed, nemen een paar hapjes, en lopen weer rond.
Ze willen vaak naar buiten, maar doen dan geen plasje. Of ze plassen juist overal zonder dit aan te geven.
Hoe kalmeer je een overprikkelde pup?
Je gaat hem stapsgwijs tot rust brengen.Wat je zeker niet moet doen, is boos worden en de pup bestraffen. Bedenk dat jij verantwoordelijk bent voor de dag indeling voor de pup, en niet de pup zelf.
Als jij te veel gaat plannen op 1 dag, zonder dat de pup voldoende tijd heeft om te rusten en te herstellen, is het niet zijn fout dat hij overprikkeld is.
Je start eerst met een snuffelspelletje, brokjes in een snuffelmat, of strooi wat snoepjes in het gras achter in de tuin. Heeft hij dit op, dan laat je hem op een rustige plek wat kauwen aan een bot of kluif. Dit kan in een ruime bench, of in een puppyren. Of in zijn mand of kleed op een rustige plek. Het laatste lukt vaak alleen als er in die ruimte ook rustig gezeten wordt. Want een pup die steeds op gaat staan als er iemand langs loopt, slaapt niet..
Weet je zeker dat de pup wel overprikkeld is?
Het gedrag kan ook een andere oorzaak hebben. Het kan zijn dat hij buikpijn heeft. Of last van doorkomende tanden.Ook kan het zijn dat de pup niet veel te doen heeft. Of dat hij dingen aangeboden krijgt wat niet bij hem past.
De symtomen van pijn en ongemak ziet er hetzelfde uit als overprikkeling.
Is jou pup onderprikkeld?
Ook hier geldt weer, jij bepaald de agenda van de pup. Het kan dus zo zijn dat jou pup behoefte heeft aan meer uitdaging.Bij bepaalde rassen liggen deze behoeftes hoger. Die willen graag wat doen. Denk aan het drijven van de bordercollies, en het graven van de terriers.
Hoe herken je onderprikkeling?
Het ziet er dus hetzelfde uit als overprikkeling. Jij moet dus zelf op onderzoek uit om te kijken hoe de dagindeling is van jou pup.Handig is om een dagboek bij te houden van wat en wanneer jij en jou pup iets aan het doen zijn.
Wanneer is hij drukker? Zie je minder concentratie? Wanneer is hij meer aan het happen en bijten?
Wat als je meer actieviteiten gaat aanbieden? Is je pup dan rustiger? Of wordt hij juist nog vervelender?
Wat is nou een goede actieviteiten balans?
Elke pup is dus anders, maar er zijn een aantal basisrichtlijnen die voor elke pup gelden.* een rustige en veilige slaapplek
* voldoende speel en kauwmateriaal
* Verijking met een snuffelmat, snuffelbal, kong of interactief voeren
* voldoende beweging
* snuffelen met uitlaten
* samen spel en trainen
Leer de behoeftes kennen van jou pup. Verdiep je in de rasspecifieke eigenschappen van jou pup.
Ga niet oversocialiseren, plan max 1 nieuw moment per dag.
Leer de lichaamstaal van de pup kennen. Wees alert op stresssignalen.
Vind je het lastig of erachter te komen of jou pup nu over of onderprikkeld is? En wil je hulp hierbij?
Dat kan, neem eens contact op, dan kijk ik een keer met jullie mee.
Reageer