Ongewenst gedrag voorkomen bij de hond
Voorkomen is beter dan genezen luid het bekende spreekwoord. Waarom gebeurt het dan zo vaak dat een hond al maanden, soms jaren het ongewenste gedrag heeft kunnen oefenen voordat de eigenaren dit proberen te voorkomen?
Voorkomen wordt niet als een oplossing gezien, de fout in laten gaan en corrigeren wel…
Honden leren door leerprincipes. Gedrag dat iets oplevert, wordt herhaald, en gedrag dat niets oplevert (of onprettige gevolgen heeft) wordt minder vaak herhaald, of dooft zelfs uit.
Door te oefenen wordt je ergens beter in. Dit geldt voor honden net zo goed als voor mensen.
Hoe vaker de hond een kans krijgt om een fietser achterna te jagen, op te springen tegen mensen, of een prullenbak te plunderen, hoe beter hij er in wordt…
Honden weten van nature niet wat wij mensen wel of niet gewenst gedrag vinden. Voor een hond is enthousiast tegen ons opspringen niet fout.
En een fietser najagen is puur een reactie op een snel bewegend object. En de prullenbak omgooien en leeg eten omdat daar een lekkere geur uitkomt van eten.
De hond zal dus moeten leren dat wij bepaald gedrag niet goed vinden.
Hoe leer je nu dat een hond iets niet mag?
Niet. Het concept van; iets is fout, of dit mag je niet doen, is voor een hond te abstract.
Wat je de hond wel kan leren is gewenst gedrag.
In plaats van opspringen wil ik graag dat je gaat zitten, of in je mand gaat.Een hond kan natuurlijk leren dat bepaalde gebeurtenissen consequenties hebben.
Zoals opspringen als gevolg kan hebben dat jij je omdraait en wegloopt. Dan zal de hond wel minder gaan opspringen, maar leert dan nog steeds niet wat dan wel de bedoeling is.
Je kunt een hond ook een woord aanleren (bv. nee of foei) waarmee je hem kan vertellen dat je iets niet wilt.
Maar.. de hond weet dus niet van nature wat het woord nee betekend, dit moet je ze dus eerst aanleren!
Als een hond nu iets doet wat niet mag, dan heb je 3 opties.
- Negeren
- Je hond iets anders laten doen
- Straffen
Dus stel, de hond is bezig om de prullenbak leeg te eten, of hij valt een fietser aan, dan doe je echt helemaal niets…
De hond iets anders laten doen kan ook.
Dan roep je de hond op tijd terug als hij achter een fietser aan wil rennen, of je laat hem naar zijn plaats gaan als hij de vuilnisman wil gaan spelen
Met straffen kun je op hem gaan mopperen, vastpakken of een time out geven.
Negeren is het advies wat heel vaak wordt gegeven. Dit is soms een prima advies, maar NIET als de hond een gevaar vormt voor zichzelf of voor zijn omgeving!
Negeren kan, als je daadwerkelijk KAN negeren (als een hond van 60 kg tegen je opspringt, dan is negeren fysiek onmogelijk)
Negeren betekend dat er niets in je houding en gedrag veranderd, sta je wankel of wiebel je, dan negeer je dus niet meer.
Ongewenst gedrag zoals de hele tijd met de neus tegen jou arm aan drukken om aandacht te krijgen, kun je dus prima negeren.
Omdat negeren niet altijd kan, en je wilt liever niet de hele tijd de hond straffen, kun je het ongewenste gedrag voorkomen. Hier start je dus zo snel mogelijk mee als dit kan!
Dus, de prullenbak voorzien van stevige deksel, of achter een deur. Dit dus voor dat hij al tig keer de deksel eraf heeft gekregen. De hond aangelijnd houden bij fietsers. Snoepjes op de grond strooien tegen het opspringen.
Maar daar leert de hond toch niks van?
Ja en nee. Hij leert sowieso niet om nog beter te worden in het ongewenste gedrag. Als je de aangelijnde hond achter een speeltje laat najagen nadat hij een fietser heeft gezien, leert hij waarschijnlijk om op jou te gaan letten wanneer hij een fietser voorbij ziet komen.Met snoepjes strooien leer je hem naar de vloer te kijken wanneer er bezoek binnen komt, daardoor blijft hij met 4 poten op de grond.
Maar dan kan ik hem niet corrigeren?..
Klopt! En waarom zou je dit dan zo graag willen?
Voorbeeld, stel, je hebt een peuter thuis van 2 jaar. Je wilt natuurlijk niet dat hij met zijn vingers een heet strijkijzer aanraakt.
Laat je dan een gloeiend heet strijkijzer op een strijkplank staan zonder toezicht? En wanneer hij zich verbrand, en gaat huilen, ben je dan blij omdat je kind er dan echt wat van heeft geleerd? Nee toch?
Waarom dan wel de prullenbak binnen bereik van de hond? Zodat je weer op hem kan mopperen als hij hem weer heeft leeg geplunderd?
Door elke keer iets op dezelfde manier te doen, ontstaan gewoontes.
Als het dus een gewoonte wordt voor de hond dat hij in de woonkamer ligt, met een lekkere kluif wanneer jij in de keuken bezig bent met hete pannen, zal de hond je minder snel voor de voeten lopen.
Kijk dus naar het gedrag van de hond dat je niet zo fijn vind. Kun je dit voorkomen? Kun je in plaats van datgene de hond wat anders laten doen?
Kun je bepaald gedrag misschien ook negeren? En als je weer eens foei! Of nee! Staat te schreeuwen… vraag je dan eens af of je het woord nee of foei wel op de juiste manier hebt aangeleerd.
Merk je dat bepaald gedrag van jou hond niet helemaal is wat je er van verwacht had, loop je hier in vast, en heb je er hulp en advies bij nodig?
Neem dan eens contact op, en ik kijk graag een keer met je mee.
Reageer