Waarom geen intensief contact met aangelijnde honden?

  • Home
  • Blog
  • Waarom geen intensief contact met aangelijnde honden?
  • 23/11/2023
  • Saskia Hilverink

Veel honden vinden het erg lastig om aangelijnd contact te maken met een andere hond wat je onderweg tegenkomt tijdens een wandeling.
Ze worden belemmerd door de lijn, ze kunnen zichzelf niet op een natuurlijke manier presenteren aan de andere hond.
Bij een begroeting gaan heel wat gedragshandelingen aan vooraf. De onderlinge communicatie begint vaak al op grote afstand.
De meeste eigenaren zijn hiervan niet bewust, en gaan vaak onbedoeld over de grenzen van de hond heen. Als de hond stil gaat staan, dan start de ontmoeting dus al.
Zou je hem meenemen richting de naderende hond, dan volgt er vaak meer verzet, de hond blijft stilstaan, of gaat liggen. Dit geeft al aan dat hij er wat van vind, dat er een andere hond aankomt.

Als dan de eigenaar vind dat hij moet opstaan, dat hij  mee moet lopen, recht op de andere hond af, gaat dit al gepaard met extra spanning. Vaak ook nog met  verbaal gemopper van de eigenaar…
Dit is voor de hond vaak al een bevestiging dat als je onderweg een andere hond tegenkomt, dit gepaard gaat met spanning en stress.
Kom je dan dichterbij, dan volgt er ook vaak druk, opgewonden, en soms agressief gedrag naar de naderende hond. Als de eigenaar dan ook nog boos wordt op zijn uitvallende hond, is een volgende ontmoeting met een andere naderende hond zeker een vervelende situatie. Dit zorgt voor meer spanning tijdens een wandeling, voor de hond, maar zeker ook voor de eigenaar.

Wat kun je doen als je een naderende hond ziet?

  • Blijf stilstaan als jou hond dit ook doet.
  • Goed kijken naar je eigen hond, welke signalen geeft hij af.
  • Verdiep je dus in de lichaamstaal van je hond, herken de stress signalen.
  • Loop met een ruime bocht om de andere hond heen, of sla een zijstraat in.
  • Probeer de lijn slap te houden.
  • Kijk op welke afstand jou hond nog wel de focus op jou heeft, dit kan in het begin echt op grote afstand zijn, soms pas met 30-40 meter!
  • Leer de hond focus spelletjes: brokje vangen, of een brokje  zoeken in het gras.

Het is dus erg belangrijk dat je weet hoe een hond communiceert dmv. Lichaamstaal, en dat je dus vooral niet over zijn grens gaat door toch de hond mee te nemen richting de andere hond.
Door op tijd een ruime u bocht te maken, of om te draaien, zal de hond je dankbaar zijn.
Ook voor jezelf als eigenaar geeft dit veel meer rust. Niemand vind het leuk als zijn hond als een dolle met veel kabaal op een andere hond afstormt.
Let ook op de riem, erg belangrijk als er geen spanning op staat. Of nog vervelender, als je hem terug gaat trekken. Dit geeft veel opwinding, bij de hond, maar ook bij de eigenaar.
Alle spanning wat je zelf voelt op dat moment, geef je door aan de hond.
Ga geen stem verheffen, of de hond een opdracht geven waarvan je zeker weet dat hij het dan toch niet gaat doen.
Neem dus afstand, en ga kijken wanneer hij wel weer bereikbaar is voor jou, daar pas start je met de focus spelletjes, niet eerder!
Het zoeken aanleren op een commando werkt super. (brokje in de hand, voor de neus van de hond laten vallen, en zoek zeggen)
Leer dit eerst thuis, zonder prikkels van een andere hond. Ga dan op andere plaatsen oefenen, ook eerst zonder het zien van een andere hond. Als hij snapt wat de bedoeling is, dan pas inzetten bij andere honden. Ook erg belangrijk is het, dat je dan ook soms de hond laat zoeken als er niks is, anders leert hij  dat er wat gaat gebeuren als hij moet gaan zoeken. Dan wordt dit een voorspeller van iets.

Je zult merken dat de wandelingen samen zo veel meer plezier gaan opleveren.
Als je dan na afloop de hond thuis een lekker bot geeft om op te knagen, valt hij daarna moe en voldaan in slaap.

Laat dus aangelijnde honden geen intensief contact maken.
Ook niet als ze elkaar kennen, stel dat de lijnen in de war raken, en 1 van de honden vind het niet meer leuk...
Het is dan beter om een veilige plek op ze zoeken, en ze los van de lijn te laten spelen. Denk er dan ook aan dat er geen lussen of kettinkjes aan de halsband of tuig zitten. Ooit een keer meegemaakt dat een tand van een andere hond vast bleef zitten in een kettinkje… vreselijk!
Wil je meer weten hoe je samen een ontspannen wandeling kan maken?
Neem contact op met mij, en ik loop graag een keer mee!

Saskia




 
Comments (1)
José Arkink

Weer duidelijk en verhelderend geschreven!! Dank