Wat is Reactief gedrag bij honden?
Reactief gedrag bij honden betekent dat een hond overdreven of ongecontroleerd reageert op prikkels, zoals andere honden, mensen, fietsers of auto’s. Dit gedrag komt vaak voor als een hond zich onzeker, gefrustreerd of gestrest voelt. Het uit zich in blaffen, uitvallen, trekken aan de lijn, grommen of fixeren.
Bij het passeren van andere honden aan de lijn kan reactief gedrag ontstaan omdat:
- De hond zich opgesloten voelt en geen natuurlijke afstand kan nemen.
- Er spanning op de lijn staat, wat de stress verhoogt.
- Er een negatieve associatie is ontstaan door eerdere ervaringen.
- De hond gefrustreerd raakt omdat hij graag naar de andere hond toe wil maar niet kan.
Voor veel baasjes is dit stressvol omdat ze het gevoel hebben dat hun hond "agressief" is, terwijl het vaak draait om emotie en communicatie. Met training, rust en geduld kun je een reactieve hond leren om op een meer ontspannen manier te reageren. Dit kan bijvoorbeeld met omleidingen, beloningen voor rustig gedrag en het opbouwen van positieve ervaringen.
Heb jij zelf een reactieve hond, of ben je benieuwd naar hoe je hiermee om kunt gaan?
Als jouw hond het lastig vindt om een andere hond te passeren, zijn er een aantal dingen die je juist niet moet doen, omdat ze het gedrag kunnen verergeren:
De lijn strak aantrekken
Wanneer je de lijn strak trekt, voelt je hond meer spanning en kan hij denken dat er echt gevaar dreigt. Dit maakt hem nóg reactiever en bevestigt zijn gevoel dat de andere hond "eng" of "gevaarlijk" is.
Boos worden of straffen
Schreeuwen, rukken aan de lijn of de hond corrigeren met harde woorden werkt vaak averechts. Dit kan de negatieve associatie met andere honden versterken en je hond nog meer stress geven.
Je hond dwingen om door te lopen of te gaan zitten
Als je hond zich niet op zijn gemak voelt, hem forceren om te blijven zitten of direct langs de andere hond te lopen kan de spanning verhogen. Beter is het om hem op een veilige afstand te begeleiden of een boogje te maken.
Te dicht langs de andere hond lopen
Veel reactieve honden vinden het moeilijk als de afstand te klein is. Probeer een extra ruimte te creëren door bijvoorbeeld een boogje te maken of even uit te wijken naar de zijkant.
Overstimuleren met te veel commando's
Soms geven baasjes in paniek allerlei commando’s zoals "zit!", "volg!", "nee!" of "kijk hier!". Dit kan juist verwarrend zijn voor je hond. Houd het simpel, rustig en voorspelbaar.
Zelf gespannen reageren
Honden voelen feilloos de spanning van hun baas. Als jij nerveus wordt of al verwacht dat het misgaat, zal je hond dit oppikken en zich nog onzekerder voelen. Probeer rustig te ademen en ontspannen te blijven.
Als je hond het moeilijk vindt om andere honden te passeren, zijn er een aantal dingen die je juist wel kunt doen om hem te helpen
Creëer afstand
Meer afstand betekent minder spanning. Steek bijvoorbeeld over of loop een paar stappen opzij als je merkt dat je hond zich ongemakkelijk voelt.
Maak een ruime boog om elkaar. Dit is voor honden veel natuurlijker, en helpt ze veiliger te voelen.
Of treuzel een beetje achter een dikke boom of stilstaande auto. Zo haal je de focus weg van elkaar, en bouwt de spanning niet verder op.
Blijf zelf kalm en ontspannen
Jouw energie heeft veel invloed op je hond. Adem rustig, houd de lijn losjes en beweeg zonder spanning. Laat zien dat er niets aan de hand is.
Ze voelen feilloos aan hoe wij ons op dat moment voelen. Praat niet, of wees je bewust dat als je wat zegt dit op een kalme toon doet.
Gebruik afleiding op een positieve manier
Laat je hond naar jou kijken met een simpel commando zoals "kijk eens" en geef hem een beloning als hij zich op jou richt in plaats van op de andere hond. Leer ook de zoek aan, strooi snoepjes in het gras. Leer hem een brokje vangen, of rol eens een brokje over de stoep waar hij achteraan mag. Train dit op allerlei verschillende plekken. Eerst zonder prikkels of andere honden. Beheerst hij deze oefeningen? Dan pas ga je hem inzetten tijdens het oefenen met prikkels.
Oefen op afstand
Begin op een plek waar je op een veilige afstand honden kunt zien, zonder dat jouw hond direct reageert. Beloon rustig gedrag en verklein de afstand geleidelijk naarmate hij meer ontspannen blijft. Vaak geeft jou hond dit al zelf aan wanneer hij er wat van vind. Ze gaan stilstaan, of langzamer lopen. Deze afstand start je met trainen, niet dichterbij. Bij sommige honden kan dit wel 30 meter of meer zijn. Zorg dat de hond het gevoel heeft van controle over de situatie, laat hem observeren en ruiken. Vaak zie je als ze klaar zijn, jou gaan aankijken, beloon dit! En loop dan pas ontspannen verder.
Geef je hond de keuze
Laat je hond de kans om weg te kijken of een andere richting op te gaan als hij zich ongemakkelijk voelt. Dit geeft hem meer controle over de situatie en vermindert stress. Zorg dat je geen spanning op de lijn hebt, werk het liefst met een 3 of 5 meter lijn. Let op lichaamstaal en stress signalen. Neem de tijd, en let op jou eigen gemoedstoestand.
Snuffelen en zoeken werk stressverlagend voor honden, en voorziet in hun natuurlijke behoefte. Ook als je merkt dat jou eigen emotie omhoog schiet tijdens een wandeling. Sta eens stil, strooi wat lekkers, haal even diep adem en ontspan. Zo zorg je samen voor een fijne wandeling samen.
Snuffelen als hulpmiddel bij het passeren van andere honden
Brokjes op de grond laten zoeken – Dit leidt de hond af, helpt hem te ontspannen en geeft hem iets positiefs te doen in plaats van fixeren op de andere hond.
Kalmerend signaal – Door te snuffelen laat je hond aan de andere hond zien dat hij geen bedreiging vormt, wat kan helpen om een rustige ontmoeting te bevorderen.
Voorkomen dat hij reactief wordt – Door op tijd snuffelen in te zetten, kun je spanning voorkomen voordat je hond in een reactieve modus schiet.
Het mooie is dat je dit ook preventief kunt gebruiken: zodra je een andere hond ziet, laat je jouw hond al snuffelen, waardoor hij rustiger blijft en minder snel geneigd is om uit te vallen.
Alles om te voorkomen dat er reactief gedrag ingezet wordt door jou hond. Zo houd je het stressniveau laag.
Heb je zelf het gevoel dat jullie wandeling samen niet prettig is, dat je op je hoede bent voor alles wat je tegen kan gaan komen? Een wandeling samen meer stress geeft dan ontspanning?
Neem dan eens contact op, dan kom ik langs, en gaan we samen hiermee aan de slag.
Succes!
Saskia
Reageer