Winter tips voor de hond
Koning winter is eindelijk in Nederland! Na al die regen was iedereen er ook echt aan toe.De meeste honden vinden het geweldig buiten, helemaal als er ook nog wat sneeuw bijkomt.
Toch zijn er ook wel dingen waarmee je rekening moet houden.
In deze blog geef ik een aantal tips, en leg uit waar je voor moet oppassen of rekening mee moet houden.
Onderkoeling
Wist je dat een kleine hond met een dunne of korte vacht al onderkoeling en of bevriezing verschijnselen kan oplopen met al een paar graden onder 0! Ook de grotere rassen kunnen het heel erg koud hebben buiten, het duurt alleen iets langer omdat ze meer massa hebben, en het dus langer duurt om af te koelen. Denk aan een glas warm water, of een emmer warm water. De emmer wordt wel kouder, het duurt alleen wat langer.Zorg tijdens de wandeling dat je in beweging blijft, en kijk goed naar de hond. Gaan de haren omhoog staan, of gaan ze klappertanden of rillen, dan hebben ze het echt te koud.
Schaf een goed zittende hondenjas aan, ze zullen je dankbaar zijn!
Let ook op de voetzolen, door het strooizout worden ze al wat schraler. Vet ze in met vaseline of speciale voetzolenzalf. Dit zorgt ervoor dat het zout niet gaat prikken, en verzorgd de schrale huid.
Heeft de hond een lange vacht, knip dan de lange haren tussen de tenen kort, zodat hier geen ijsklontjes tussen gaan zitten. Dit is zeer pijnlijk, en er is een vergrote kans op bevroren tenen.
Er zijn ook speciale schoentjes te koop, die worden vooral gebruikt als de hond meegaat in de sneeuw.
Honden met lange of staande oren kunnen bevriezing verschijnselen oplopen aan de randen van de oren. Check dit regelmatig tijdens de wandeling.
Let extra op bij:
- Pups. Ze zijn nog in de groei, hun vet gehalte is nog niet optimaal, en de vacht is nog in ontwikkeling. Jonge honden zijn dus extra kwetsbaar.
- Hele kleine en lichte honden, met een korte of enkele vacht.
- Honden op leeftijd, senioren kunnen minder goed hun lichaamstemperatuur regelen. Artrose is ook veel pijnlijker met kou
Pas op met ijs
Veel baasjes nemen de hond mee op het bevroren ijs, en denken dat je de hond er een plezier mee doet. Het ijs is glad, dit zorgt voor val en glij blessures. Wij passen ons aan, en lopen veel voorzichtiger dan de hond. Die heeft geen idee…Ook bestaat er een risico dat de hond door het ijs zakt, dit is voor de hond net zo gevaarlijk als voor ons. Als je het toestaat dat de hond op het ijs mag, dan bestaat er een groter risico dat hij er ook op gaat als het ijs nog niet dik genoeg is… Beter is om het nooit toe te staan, ook niet met dik ijs.
Pas op met antivries! Deze heeft een wat zoete geur en smaak. Het kan de hond uitlokken om te proeven. Niet doen is zeer giftig!
Zout is ook gevaarlijk. Dit kan al bij 1,5/ 4 gram zout per kilo lichaamsgewicht. Veel voorkomend zijn braken en diarree. De klachten komen vaak pas na 24 uur, en wordt daardoor niet gelijk gedacht aan zoutvergiftiging. Zelden kan de hond ook last krijgen van neurologische klachten.
Ben je buiten geweest, en de hond is nat geworden? Droog of blaas hem direct droog. Een natte vacht isoleert namelijk heel slecht, en zorgt alsnog voor afkoeling.
Leg er anders een warme deken over als hij in zijn mand ligt. Heb je de hond in de winter gewassen, wacht dan tot hij echt droog is voordat je met hem naar buiten gaat.
Bevroren grond
Als de grond bevroren is, en je laat de hond buiten rennen, pas dan op met grond waar veel gaten of hobbels inzitten. Dit kan eerder zorgen dat de hond zich verstuikt, of een teentje breekt.Laat ze dan liever op een grasveld rennen dan op bevroren zand.
Extra voeding
Om een lichaam warm te houden heeft de hond extra voeding nodig. Door hem wat meer eten te geven houd de hond zijn lichaamstemperatuur stabiel. Vooral als je van plan bent wat langer buiten te zijn samen.Sneeuw
Laat de hond geen sneeuw opeten. Sneeuw kan maag en spijsvertering problemen veroorzaken. Sneeuw wat er al langer ligt kan zout of andere schadelijke stoffen bevatten. Dit kan weer erg gevaarlijk zijn.Hoe weet je of de hond koud heeft:
- Rillen of klappertanden.
- Problemen met ademhaling.
- Zwakke hartslag.
- Maakt geen contact, in zichzelf gekeerd.
- Als de temperatuur onder de 37,5 is, dan bel je ZEKER met de dierenarts.
- De huid is bleek en blauw.
- De hond heeft erge pijn aan zijn oren, staart en poten.
- Maakt een suffe indruk.
- Wil niks eten en of drinken.
- Te lage lichaamstemperatuur.
Laat hem wat lauw water drinken, event. Met wat druivensuiker voor extra energie. En bel de dierenarts voor verdere instructies.
Heel veel winter plezier samen!
Nu nog hopen op een paar witte winterse dagen.
Saskia
Reageer